1. /
 2. Pravila privatnosti i zaštite...

O pravilima privatnosti

Ova pravila privatnosti i zaštite podataka (˝Pravila˝) objašnjavaju kako društvo PHOENIX Farmacija d.o.o. (dalje u tekstu: ˝PHOENIX Farmacija˝, ˝Voditelj obrade˝) prikuplja, koristi i upravlja vašim osobnim podacima koji se nalaze na stranici www.phoenix-farmacija.hr

PHOENIX Farmacija kao pružatelj usluga web stranice www.phoenix-farmacija.hr je posvećen zaštiti i poštivanju vaše privatnosti. Pročitajte ova pravila pažljivo kako biste razumjeli zašto i kako prikupljamo vaše osobne podatke i kako će se oni koristiti. Osobni podaci su svi podaci koji se odnose na Vas osobno – npr. ime, adresa, e-mail adresa, ponašanje korisnika.

U pogledu osobnih podataka koje prikupljamo PHOENIX Farmacija  je ˝Voditelj obrade˝, odnosno onaj koji određuje svrhe, potrebe  i sredstva kojima se osobni podaci obrađuju.

Ako nas želite kontaktirati u vezi ovih pravila ili u vezi vaših osobnih podataka, molimo vas da koristite sljedeće kontakt podatke:

Naziv tvrtke: PHOENIX Farmacija d.o.o.

Adresa: Ozaljska 95, 10000 Zagreb

Službeniku za zaštitu podataka PHOENIX Farmacije možete se javiti putem e-mail adrese: dpo@phoenix-farmacija.hr .

Prikupljanje osobnih podataka prilikom posjete našoj web stranici

Kada koristite web stranicu samo u informativne svrhe odnosno ako se ne registrirate ili nam na drugi način ne pružite informacije – prikupljamo samo osobne podatke koje vaš preglednik prenosi našem poslužitelju.

Ako želite vidjeti našu web stranicu, prikupljamo sljedeće podatke koji su nam tehnički potrebni kako bismo vam mogli prikazati našu web stranicu te osigurati stabilnost i sigurnost:

 • IP adresu uređaja
 • datum i vrijeme pristupa
 • naziv i URL datoteke kojoj ste pristupili,
 • web stranicu / aplikaciju s koje ste pristupili (referrer-URL),
 • upotrijebljenom pregledniku i po potrebi operativnom sustavu računala te
 • razliku vremenske zone od srednjeg vremena po Greenwichu (GMT)
 • sadržaj zahtjeva (određena stranica)
 • status pristupa/HTTP statusni kod
 • količinu prenesenih podataka
 • operativni sustav i njegovo sučelje
 • jezik i verzija softvera preglednika

Pravna osnova za obradu ovih podataka je legitiman interes čl. 6(1)(f) GDPR. Naši interesi u obradi podataka su omogućiti korištenje web stranice te osigurati stabilan rad i sigurnost web stranice. Gdje nije posebno navedeno, osobne podatke pohranjujemo samo onoliko dugo koliko je potrebno za ispunjenje svrhe za koju su prikupljeni.

…i naravno kolačići

Kolačić je mala tekstna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tijekom duljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica. Kolačići mogu biti privremeni ili trajni. Zahvaljujući kolačićima na našim stranicama možete pretraživati bez poteškoća i pokazivat će vam se  rezultati koji su relevantni za vas.

Kolačićima pohranjenima na računalu možete pristupiti kada posjetite našu web stranicu. Ako želite izbrisati kolačiće koji su već na vašem računalu, molimo pogledajte vaš preglednik pod upute te kliknite na izborniku “Pomoć”.

Obrađujemo kolačiće samo uz vaš pristanak. Možete prihvatiti, prihvatiti djelomično ili odbiti korištenje kolačića, samo provjerite postavke u vašem pregledniku. Međutim, napominjemo kako neke od značajki naše web stranice možda neće funkcionirati bez kolačića. Tražeći suglasnost predstavit ćemo svrhu u koju ćemo obrađivati ovu vrstu informacija te ćemo vas obavijestiti o vašim pravima.

Brisanje svih kolačića s računala:

Ako uklonite kolačiće, odjavit ćete se s web-lokacija, a vaše bi se spremljene postavke mogle izbrisati.

1.         Otvorite Chrome na računalu.

2.         U gornjem desnom kutu kliknite ˝Više˝, a zatim ˝Postavke˝.

3.         Pri dnu kliknite ˝Napredno˝.

4.         U odjeljku ˝Privatnost i sigurnost˝ kliknite ˝Postavke sadržaja˝.

5.         Kliknite stavku ˝Kolačići˝.

6.         Pod stavkom ˝Svi kolačići i podaci web-lokacije˝ kliknite ˝Ukloni sve˝.

7.         Potvrdite tako što ćete kliknuti ˝Izbriši sve˝.

Sigurnost vaših podataka

PHOENIX Farmacija d.o.o. štiti vaše podatke. Da bismo spriječili neovlašten pristup ili otkrivanje podataka te osigurali njihovo prikladno korištenje, koristimo razumne i primjerene fizičke, tehničke i administrativne postupke za zaštitu podataka. Sa ciljem onemogućavanja neovlaštene upotrebe ili otkrivanja osobnih podataka, implementirali smo sigurnosne mjere i procedure kako bi zaštitili osobne podatke od gubitka, zloporabe, neovlaštenog pristupa, prijenosa, izmjene ili uništenja osobnih podataka.

Svi naši djelatnici pohađali su edukaciju o zaštiti osobnih podataka te potpisali  Izjavu o povjerljivosti kojom se obvezuju štititi osobne podatke u koje imaju uvid. PHOENIX Farmacija d.o.o. donijela je Pravilnik o zaštiti osobnih podataka.

Način na koji dijelimo podatke

Zaštita privatnosti nam je važna, stoga PHOENIX Farmacija nikada neće dijeliti vaše osobne podatke s trećim osobama osim u svrhe opisane u ovim pravilima. O dijeljenju i prijenosu podataka uvijek ćemo vas obavijestiti.

PHOENIX Farmacija vaše osobne podatke dijeli s našom matičnom kompanijom PHOENIX Pharmahandel GmbH & Co KG kao jedinom osnivaču društva PHOENIX Farmacija d.o.o.

PHOENIX Farmacija surađuje i s drugim kompanijama, primjerice vanjska agencija koja nam uređuje sadržaj stranice ili društvo koje u naše ime brine o održavanju stranice te o sigurnosnim i tehničkim postavkama iste. Spomenuto znači da ponekad dijelimo vaše osobne podatke s našim pouzdanim partnerima, koristeći sigurne IT sustave. Kada tako postupamo podaci se prenose na servere koji se nalaze u EU ili u zemlji koja osigurava adekvatnu razinu zaštite u skladu s EU zakonodavstvom.

Druge web stranice

www.phoenix-farmacija.hr web stranice mogu sadržavati linkove za web-lokacije trećih strana (

Ova pravila primjenjuju se samo na ovu web stranicu pa prilikom povezivanja s drugim web stranicama, upućujemo vas da pročitate njihova pravila privatnosti.

Rok čuvanja podataka

PHOENIX Farmacija neće zadržati vaše osobne podatke dulje od razdoblja za koje su podaci potrebni kako bi se ispunila svrha njihovog korištenja. Ukoliko vas zanimaju detalji i rokovi čuvanja možete kontaktirati službenika za zaštitu podataka na dpo@phoenix-farmacija.hr.

Primjerice, postavke o vašim odabirima kolačića čuvat ćemo godinu dana nakon čega ćemo vas ponovno zatražiti privolu;  dokaze da smo vam ostvarili neko od vaših prava odnosno da smo vam odgovorili na neki od vaših upita i/ili zahtjeva čuvat ćemo trajno.

Vaša prava i kako ih ostvariti

 • Pravo na pristup osobnim podacima

U svakom trenutku možete ostvariti svoja prava koja se odnose na zaštitu osobnih podataka prema čl. 15., st. 1. GDPR-a. Od Voditelja obrade možete zatražiti informacije o na primjer svrhama za koje se obrađuju osobni podaci, kategorijama osobnih podataka koje se obrađuju, primateljima, odnosno kategorijama primatelja kojima su vaši osobni podaci dani ili se još uvijek daju na raspolaganje, predviđeno razdoblje u kojem će vaši osobni podaci biti pohranjeni, postojanju automatiziranog donošenja odluka, što uključuje izradu profila iz članka 22. st. 1. i 4. Opće uredbe o zaštiti podataka. Ako se osobni podaci prenose u treću zemlju ili međunarodnu organizaciju, imate pravo biti informirani o odgovarajućim zaštitnim mjerama u skladu s čl. 46. Opće uredbe o zaštiti podataka koje se odnose na prijenos.

 • Pravo na ispravak (dopunu, izmjenu) netočnih osobnih podataka

Imate pravo zatražiti ispravak netočnih osobnih podataka koji se odnose na vas. Uzimajući u obzir svrhe obrade, imate pravo dopuniti nepotpune osobne podatke, među ostalim i davanjem dodatne izjave.

 • Pravo na zaborav, odnosno brisanje osobnih podataka

Vaše je i pravo na brisanje osobnih podataka ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

 • osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhe za koje su prikupljeni ili na drugi način obrađeni;
 • povučete privolu na kojoj se obrada temelji u skladu s čl. 6. st. 1. točkom a) ili čl. 9. st. 2. točkom a) Opće uredbe o zaštiti podataka i ako ne postoji druga pravna osnova za obradu;
 • osobni podaci nezakonito su obrađeni;
 • osobni podaci moraju se brisati radi poštovanja pravne obveze;
 • ako smo osobne podatke objavili, a obvezni smo predmetne podatke brisati, poduzimamo razumne mjere, uzimajući u obzir raspoložive tehnologije i troškove provedbe, kako bi informirali treće strane koje obrađuju osobne podatke da je ispitanik zatražio da se izbrišu sve poveznice do njih ili kopije ili rekonstrukcije tih osobnih podataka.

 • Pravo na ishođenje ograničenja obrade

Imate pravo od nas zahtijevati ograničenje obrade ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

 • osporavate točnost osobnih podataka;
 • obrada je nezakonita te se protivite brisanju te umjesto toga tražite ograničenje uporabe osobnih podataka;
 • Voditelj obrade više ne treba osobne podatke za potrebe obrade, ali ih Vi kao ispitanik tražite radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva;
 • Uložili ste prigovor na obradu vezan uz profiliranje temeljem čl. 21. st. 1. Opće uredbe o zaštiti podataka, a još nije utvrđeno nadilaze li legitimni razlozi voditelja obrade Vaše razloge.

 • Pravo na prigovor vezan uz obradu osobnih podataka

Pod pretpostavkama iz čl. 21. st. 1. Opće uredbe o zaštiti podataka možete prigovoriti obradi podataka na temelju svoje posebne situacije.

Navedeno općenito pravo prigovora vrijedi za sve svrhe obrade koje su opisane u ovim odredbama o zaštiti podataka, koje se temelje na čl. 6. st. 1 točke f) Opće uredbe o zaštiti podataka. Za razliku od obrade podataka za potrebe izravnog marketinga i prava da se uloži prigovor na takvu obradu, prema Općoj uredbi o zaštiti podataka obvezni smo na provedbu općenitog prigovora obradi podataka, samo ako navedete razloge koji su od velikog značenja, npr. postoji moguća opasnost za život ili zdravlje. Pored navedenog, postoji mogućnost da se obratite Agenciji za zaštitu podataka ili Službeniku za zaštitu podataka koji je imenovan kod nas.

 • Pravo na prijenos podataka

Imate pravo zaprimiti osobne podatke koji se odnose na vas, a koje ste nam pružili sami u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu te pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade bez ometanja s naše strane ako:

 • se obrada temelji na privoli sukladno čl. 6. st. 1 točka a) ili čl. 9. st. 2. točka a) Opće uredbe o zaštiti podataka ili na ugovoru u skladu s čl. 6. st. 1. točkom b) Opće uredbe o zaštiti podataka i ako se obrada provodi automatiziranim putem.

Prilikom ostvarivanja Vaših prava na prenosivost podataka, imate pravo na izravni prijenos od   jednog voditelja obrade drugome ako je navedeno tehnički izvedivo.

Sva pitanja i zahtjeve u vezi s obradom vaših osobnih podataka koje provodi PHOENIX Farmacija d.o.o. te ostvarivanja vaših prava molimo dostaviti pisanim putem na sljedeću adresu:

PHOENIX Farmacija d.o.o., Ozaljska 95, 10000 Zagreb

 ili

Službeniku za zaštitu podataka PHOENIX Farmacije d.o.o. putem e-mail adrese:

dpo@phoenix-farmacija.hr

PHOENIX Farmacija d.o.o. je dužna odgovoriti na vaš zahtjev unutar mjesec dana od dana primitka vašeg zahtjeva.

Ukoliko sumnjate na povredu u postupku obrade vaših osobnih podataka, imate pravo podnijeti prigovor nadzornom tijelu – Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Martićeva 14, 10000 Zagreb.

PHOENIX Farmacija d.o.o. osigurava da u slučaju povrede osobnih podataka bez nepotrebnog odgađanja, i ako je izvedivo, najkasnije 72 sata nakon saznanja o toj povredi, obavijesti Agenciju za zaštitu osobnih podataka, osim ako nije vjerojatno da će povreda osobnih podataka prouzročiti rizik za prava i slobode pojedinca.

Sukladno odredbama Uredbe o zaštiti podataka, bez nepotrebnog odgađanja ćemo obavijestiti ispitanike o povredi osobnih podataka.

Izmjene Pravila privatnosti i zaštite podataka

Pravila privatnosti i zaštite podataka mogu se povremeno mijenjati kako bi odražavo promjene u našem načinu obrade osobnih podataka, sve će promjene ostati u potpunosti sukladne primjenjivom pravu. Svaku izmjenu Pravila privatnosti i zaštite podataka objavit ćemo na našoj web stranici uz ažurirani datum revizije.

Ova Politika zaštite osobnih podataka ažurirana je u prosincu 2022.